Een heel belangrijk moment: Leeftijd 57!

Realiseert u zich goed dat leeftijd 57 een belangrijk moment in uw financiële huishouding is!

In de meeste gevallen zult u het niet echt voelen in de maandlasten, toch kan het om verschillende redenen goed zijn om extra af te lossen.

  • Over 13 jaar, in 2031, zal voor veel mensen een groot deel van de hypotheekrente niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. Dan worden de woonlasten ineens een stuk hoger. Aflossen in de komende 13 jaar is dan wellicht raadzaam.  
  • Ook heel erg belangrijk zijn de woonlasten in relatie tot uw pensioen. Een uitgelezen moment om uw situatie helemaal tegen het licht te houden ligt ruim 10 jaar vóór de AOW-leeftijd. Leeftijd 57 dus.

Uw bank zal u op de juridische einddatum van uw hypotheek een nieuw voorstel doen voor het verlengen van uw hypotheek. Ze kunnen u ook vragen om de hypotheek af te lossen of aan de hypotheekverlenging extra voorwaarden stellen. De juridische einddatum ligt voor het overgrote deel van de hypotheken 30 jaar na de ingangsdatum van de hypotheek. Bij aflossingsvrije hypotheken waar de hypotheekrente vanaf 2031 niet meer fiscaal aftrekbaar is, kan dit hard aankomen.

Graag gaan wij ruim vóór deze leeftijd met u in gesprek om te bekijken of het verstandig is om nu al de termijn van 30 jaar opnieuw vast te leggen, waardoor u nog tot voorbij uw tachtigste verjaardag in de woning kan blijven zonder dat de bank extra voorwaaarden kan stellen. Waarom leeftijd 57 vraagt u zich wellicht af. Alle banken willen weten of uw pensioen wel goed is geregeld als u, bij het aangaan van een hypotheek, binnen 10 jaar met pensioen gaat. als uw pensioen dan niet voldoende is om de woonlasten van te betalen, dan verstrekken zij geen hypotheek, terwijl u deze lasten sowieso hebt als u niets doet. Dit kan heel erg oneerlijk en star overkomen, maar zo zijn de regels.

Uiteraard houden wij ook rekening met uw pensioensituatie en zullen wij u hier ook op attent maken en hier in ons advies rekening mee houden, maar u kunt dan in ieder geval zelf uitmaken of u na uw pensioen in de woning wilt blijven wonen.

Als u vragen hebt of niet zeker weet of extra aflossen of oversluiten verstandig voor u is, dan kunt u ons natuurlijk gewoon bellen. Wij nemen graag met u uw situatie door, zodat u de juiste keuze kunt maken.