"Huiseigenaren laten massaal geld liggen" kopt 'Vereniging eigen Huis'.

Veel mensen denken dat hun huidige geldverstrekker bij de renteverlenging wel ongeveer even duur zal zijn als andere geldverstrekkers en dat oversluiten een hoop geld kost dat niet zomaar terugverdiend wordt.

Een groot aantal hypotheekbezitters betaalt bij een verlenging van hun hypotheek gemiddeld € 10.000,- tot € 20.000,- te veel. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond. Jaarlijks heeft gemiddeld bijna 14% van de huiseigenaren te maken met het aflopen van de rentevaste periode. Bij een hypotheekvolume in Nederland van ruim € 664 miljard, en een gemiddelde (uitstaande) hypotheeksom van ruim €196.000, gaat dit volgens de bond over een totaal 470.000 hypotheken. 
 
Het is dus zaak om niet klakkeloos het rentevoorstel dat u van de bank krijgt te accepteren. Wij proberen dit voor te zijn, maar wij worden nog niet altijd bij renteverlengingen betrokken, omdat wij niet altijd deze informatie van de bank krijgen en u ons niet altijd om advies vraagt. U kunt dus grote besparingen mislopen.

De kosten van de makelaar, de notaris en KPP voor het oversluiten van een hypotheek kunnen oplopen tot ruim € 4.000,-, maar dit kan in een paar jaar zijn terugverdiend en is meestal grotendeels fiscaal aftrekbaar. Hoe groter de hypotheek hoe sneller u de kosten hebt terugverdiend.

U hoeft overigens niet te wachten tot de renteverlenging. Als u binnen niet al te lange tijd een renteverlenging verwacht, kan het verstandig zijn om nu al te bekijken of het verlengen van de hypotheek verstandig is of dat het beter is om bij de huidige lage rentestand de hypotheek over te sluiten. Hierbij speelt het verschil in rentevastperiode ook een heel grote rol. Veel banken adviseren namelijk geen rentevastperiode waarmee ze niet concurrerend zijn! Wij kunnen met bijna alle banken zaken doen, dus wij letten daar heel erg op.

Als u wilt weten of dit voor u, of wellicht voor iemand in uw omgeving, ook van toepassing is, moet u ons gewoon bellen. Wij rekenen snel voor u uit wat u kunt besparen.